I miss Syria!

Bismillah

Selamat hari raya
Kat jordan ni dah tak raya dah
Raya setengah hari je
Tak lama lepas solat raya terus buka kedai
Hmm.. Raya haji kt sini lg hidup


----------------------------------

Yes. Sangaaat merindui Syria.
Kalau Syria x jadi mcm skrg ni, mesti cuti ni ziarah Syria
Mesti Ramadan kt Syria.
Who knows.

Yet, Alhamdulillah.
Tahun-tahun lepas, pergi Syria 2 kali.
Yang first, x bnyk jalan sgt. Yg second, bnyk jalan n lebih meaningful
Pg macam2 tempat
Belajar mcm2 bnda

Tapi, tak dapat lg peluang utk pergi Syria tym Ramadan
Iktikaf kt masjid Ramadan Al-Buti (penulis Fiqh Seerah tu..) mcm Kak Nuha

Takpe-takpe
For the next year after Syria dah free
Tiap2 tahun nak pg Syria (insyaAllah)
Menikmati bumi Syam sgt rasa barakah 
Yg penduduknya sgt berjiwa lembut
Tapi, terbukti yg diorg ni berjiwa mujahid
Kalau tak, masakan Allah pilih mrk kan?

-------------------------------

Alhamdulillah..
Hari tu, Allah bg peluang utk visit org Syria yg escape ke Jordan
Pergi dgn Nuha, Husna n kawan Arab, Sarah n Nada
Dan sorang lagi, Mahmoud Sadaqah, organizer kami.. Sgt dikenali kt Jordan dalam volunteerism ni
Memula, reluctant jgk nak pg wlupun sblm tu bnyk kali ingatkan kawan suruh ajak kalau nak pergi.
Nasib baik syaitan kne ikat, Allah mudahkan. And berjaya hadirkan hati dan perasaan.. 
Yelah kannn.. tak ramai org dpt peluang mcm ni...
Selalu tgk kt FB je gambar org tade tgn tade kaki sbb perang, 
ni dapat tgk depan mata
Dapat dgr sendiri cerita drpd mulut mrk
Alhamdulillah 3la kulli haaal..

Tapi mereka..
Masih lg mampu tersenyum
Semangat berkobar-kobar cerita kt kami
Mata bersinar-sinar bila kami datang merasakan ukhuwah islamiyyah tu
Lagi2 bila tahu kami dari Malaysia

Mulut pun tak sudah-sudah ucap
Allah Yansuruku.. (Allah membantu kamu)
Syria illkoo (Syria milik kamu)
Ameen Ya Rabb

-------------------------------

 This kid, he lost his dad a week ago due to the war. Dia sedikit trauma. And dia ada tunjuk video tentera Basyar yg dia rakam. 

 Kesian kannnn.. Kecik lg adik ni...Gambar kakak dia kot yg kat bawah ni.. 
Worst case kot yg saya tgk tym pg tu..

 Allah.. 

Beliau mujahid yg aktif. Not just as org yg lawan tentera Assad tu. Tapi, beliau tlng org escape skali! MasyaAllah! 

 Pakcik Syria buta n Mahmoud Sadaqah (left). Ni antara Syrian yg dh ada penempatan kt sini 

Ni kira lorong nk pg umah mrk yg sgt sederhana. Tapi ekceli ramai je org Jordan yg mcm ni..

-------------------------------------------

Hmm..

Dapat tahu yg akhawat Mesir dapat pergi Gaza
Jeles bangatttt!!

Tahu je Allah yg pilih siapa yg dia nak..
Bila tgk fb ukhti yg dipilih Allah tu
Ada satu post tu, baca mak beliau tulis

"Makcik selalu doakan anak makcik dipilih Allah. And makcik sdiri berazam utk menginfakkan anak-anak makcik di atas jalan ni"

Lepas baca tu, terus bg msg kt abah ummi suruh doakan jgk..
Tlng ye abah ummi~~

After all..
One thing to ponder is..
Medan jihad yg sebenar (yg betul2 lawan dgn musuh Allah) adlh hadiah dari Allah utk orang yg able utk berjihad melawan nafsu, lawan diri sendiri
Macam Ikhwanul Muslimin tym awal tahun 1940-an
Siapa sangka wujud golongan yg mcm zaman Rasulullah..
Berebut nak pg perang!

Okeh
Saying isn't enough


P/S 1 : Baru lepas miting rumah utk perkasakan 10 muwassafat tarbiyah tym cuti-cuti ni..
P/S 2: Harini ukhti sorang tu balik Jordan.. 
P/S 3 : Live dis life voluntarily~~


Wallahu a'lam


Alone in a room
with NKK, NTR, NNN, NHW, FAR, NFR at Muriyaat
Syari3 Ahraam
Irbed
Jordan




2 comments:



Nur Eida Sazali said...

saya tak sempat ke Syria, mungkin tak tahu banyak pasal Syria, tapi semoga Allah kuatkan mereka-mereka di sana.

Anonymous said...

mohon update blog. tq