Cuci hati

Salam 3laikum....

Blog bersawang lagi.. almost 1 month dibiar tak bertulis
Disebabkan keke'busy'an (buzy lah sangat) dan merajuk

Banyak yang berlaku..
Banyak yang saya belajar..

----------------------------------------------

Kena sekali..
Tapi tak sedar-sedar..
Still merajuk..
Dia uji lagi...
Pun tak sedar lagi...
Tapi alhamdulillah Dia masih sayang
Bagi hidayah selepas tu..
Tapi itupun lepas banyak kali kena 'cuci'


Tapi.. syukur sangat-sangat...
Dia masih lagi nak bagi telegram walaupun banyak kali merajuk dengan takdir Dia

Allah.. sungguh penyayang Kau!!


----------------------------------------------


Inilah manusia...


Ada setengah ujian kita tak melatah...
Tapi ada ujian kita melatah


Kenapa melatah? Lagi-lagi bab dunia...
Baru rosak sikit barang, dah kecewa sangat-sangat (cth sahaja.. tiada kaitan dgn apa yg saya alami)
Sebabnya dunia berada di hati.. 
Bukan di tangan
Lupa untuk doa selalu...
"Ya Allah letakkan dunia di tanganku, bukan di hatiku"


Bila kena uji...
Tahu hakikat tu..
Tahu hakikat yang Allah nak kikis dunia dari hati..
Tapi, inilah manusia..
Bila sesuatu dah lekat dengan gam Gajah kat hati..
Susah nak buang


Tapi...
Dia Maha Tahu mana tahap iman kita..
Sedikit yang Dia tunjuk..
Mampu membuang gam tu dari hati..
Mungkin tinggal sikit-sikit je yang nak kena tanggal..

Syukur!!

Lihatlah dari sudut tarbiyah
Kerana mungkin orang lain nampak biasa
Tapi kita nampak besar kesan ujian tu..

Doakan!!
Doakan saya!!

Istiqamah memang susah...
Doa yg membantu untuk istiqamah
Doa yg selamatkan kita dr jatuh
Makin besar makin rasa kesan doa pada diri..


"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kpdMu (MUhammad) ttg Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yg berdoa kpdKu. Hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)Ku dan beriman kepadaKu, agar memperoleh kebenaran" 2:186



 Big turning point dalam hidup ialah apabila kita sedar dgn tujuan hidup yg sebenar...
Small turning points ialah apabila kita mendapat sesuatu dr ujian dr Allah yang membawa kita ke arah menuju ke arah tujuan hidup kita..

Asykur lillah!!
Alhamdulillah!!

Wallahu a3lam

1 comments:



Fakeh said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

(a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
(h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

FAKEH KHALIFAH SAKA