c.e.l.a.r.u

Salam 3laikum...

Countdown Rejab lagi 3 hari ... 14 Jun 2010
Countdown exam lagi 5 hari ... 16 Jun 2010
Countdown cuti lagi 6 hari ... 17 Jun 2010 

Lagi beberapa hari nak exam ni... Pineal gland dah penat tukar biological clock...
Hypothalamus pon dah bnyk kali distimulated sebab asyik lapar je


Ketika makan tadi..
Teringat pula pesanan-pesanan yg sering menerjah orang yg nak sedang pulun
Selain jaga hubungan dengan Allah dan orang lain
Ada juga nasihat yg berbunyi
"Jaga makan minum ye.. jaga badan"



Bila revise kembali tentang Brain
Brain perlukan glucose sebagai makanan

Sebab dalam brain banyak neuron-neuron
Kerja neuron tu ialah transmit signal 
Kalau nak transmit signal perlukan ATP
Dan untuk generate ATP perlukan glucose

Sebab tu juga bile study ni cepat penat..
Lepas tu, dari medial nuclei dalam thalamus iaitu sebahagian dari diencephalon dihantar ke cerebral cortex dan limbic system juga involve iaitu hippocampus
Dan dari satu tempat ke satu tempat neuron yg akan gunakan ATP untuk transmit signal diperlukan 

Patut pun...
Saya teringat bila tengok cerita Death Note 1
Hero baik dalam cerita tu makan bnyk sgt gula
Dan katanya "Glucose is the primary food for brain"
Dia banyak fikir.. so perlu glucose yg bnyk (walaupon terover bnyknya)
(Sori.. ada unsur luar di sini..huhu) 

Saya terbaca buku Asas Islam oleh Abu A3la Al-Maudoodi

Adalah dimaklumi bahawa tiap sesuatu yang ada di alam ini tertakluk kepada kaedah tertentu dan undang-undang yang khas. 
Bahkan manusia sendiri, apabila anda perhatikan ke adaannya, nyatalah kepada anda bahawa ia tunduk kepada ketentuan tabi’i sepenuhnya. Ia tidak bernafas dan tidak merasakan hajatnya akan air, makanan, cahaya dan panas melainkan mengikut undang-undang tabi’i yang berkenaan dengan hayatnya. Dan kerana adanya undang-undang inilah, dengan sendirinya hati manusia terpandu dalam gerak-gerinya, dalam peredaran darahnya, dalam keluar masuk nafasnya. Kepadanya tertakluk seluruh anggota tubuhnya, seperti otak, perut, paru-paru, urat-sarap, urat-urat daging, dua tangan, dua kaki, lidah, dua mata, hidung dan telinga. Segala pekerjaan yang dilakukan oleh anggota-anggota ini tidak akan berlaku melainkan mengikut apa yang ditentukan oleh tabi’i. Mereka tidak akan berbuat
apa-apa melainkan sejauh jalan yang telah ditetapkan baginya.

Subhanallah!!

Bestnya kalau sentiasa dapat fikir dengan tauhidic mindset
Belajar pon rasa seronok
Tak rasa tension

(P/S: saya terfikir tentang ini ketika tengah makan lepas sakit kepala study... nampaknya, mmg kne makan dgn baik spy otak dalam keadaan baik utk fikir dan zikir. Sebab tu salah satu 10 ciri-ciri individu muslim ialah SIHAT TUBUH BADAN )

Wallahu a3lam

Masih dalam proses tarbiyah,
Nadhirah
Duwar Qubah

5 comments:



Syiqin said...

Thnx 4 da info..Baru sedar kepentingan jaga makan..Seblum ni kalau exam week, makan pun x tentu hala:p
Teruskan usaha anda dlm mentarbiyah!

ms dr.nisa-to-be said...

brain perlu makanan!!

p/s : bru igt nk diet..hee :p

.n.a.k. said...

To Adek Syiqin :

huhu.. kena stabil 3 elemen manusia..
jasad, rohani, akal
baru lah berjaya jadi individu cemerlang... :D

insyaAllah.. sama2 ye..

to dr nisa (insyaAllah..amiin):

solakan doa untuk kite jugak....hehe

ngeh3.. diet yg betol takpelah..
jgn diet tak makan sudeh
huhu

wala' said...

sebab tu madu itu disebut dalam Al-Quran...
perkongsian yang menarik

.n.a.k. said...

yup.. benar tu
ilham dariNya