Kat mana kita?

Bismillah
Salam 3laikoom
Sallou 3la annabiyy

Hidup di hujung jari ni sgt mengajar saya melihat dunia
Melihat fe'el-fe'el orang lain
Mereka-mereka yg tergolong dlm golongan pemuda 
Kisah hidup derita manusia 
Atau melihat kejayaan org lain dalam kehidupan 
(Berjaya x semestinya dlm akademik ye)
Dan banyak ilmu yang kita boleh dpt kalau kita manfaatkan


Saya lihat...
Ramai sahabat-sahabat perjuangan saya di Malaysia, Jepun, Korea, UK dan tempat-tempat lain macam 24 Jam fikir macam mana nak bantu ummah
Softskills yg dibina, semangat yg mereka ada, ilmu yg mrk cari, ukhuwah yg mereka bina
Semuanya utk Islam


Saya lihat...
Ada juga mereka-mereka yg umur masih muda, baru 20 an tahun
Masih lagi study macam saya, tapi tiap-tiap bulan duit masuk RM 10,000 setiap bulan
Oppss.. jangan salah sangka, mereka ni bukan buat kerja tak baik
Sebenarnya, baru lepas berkenalan dgn Amalina Peter, anak kawan abah ketika di UK dulu
MasyaAllah... 


Saya lihat juga...
Ada juga antara mereka yg belajar di oversea
Mendapat sesuatu jauh lebih banyak dari kebanyakan mereka yg turut sama belajar di oversea
Dari segi bahasa asing (utk saya, bahasa Arablah), pengalaman yg outstanding yg akhirnya membentuk mrk menjadi outstanding, ilmu-ilmu selain dr kos yg diambil, berkawan dgn foreigner, Al-Quran yg sgt best kalau dapat





Tapi, bila dilihat...
Mereka semua ni ada satu pattern yg pasti
Mereka tahu apa yg mereka mahukan, dan bersungguh-sungguh utk dptkannya
Dan utk dapatkan sesuatu, kita kena korbankan sesuatu
Mereka bnyk korbankan bnda-bnda tipikal yg remaja selalu buat
Tengok movie bnyk2, banyak tidur, bermalas-malasan, hidup ikut flow, chatting yg ntah apa2
Yang lain sila fikir sendiri
Sedangkan bila masa-masa tadi dikumpul semula, mungkin kita mampu melakukan sesuatu yang boleh mengubah dunia iaitu dgn mengubah diri sendiri


*sigh*


Banyak bnda yg diri kne ubah ni...
Sambil-sambil rehat belajar, muhasabah balik apa yg kne ubah, apa yg kne buat
Tak boleh main-main bnyk dah..
Time study sila fokus
Kna berukhuwah dan belajar bnyk bnda

Setiap org ada kisah lama masing-masing
Tapi kita menentukan kita yg akan datang
Dan setiap orang ada kelebihan masing-masing
Jadi cara setiap org pun berlainan
Mintak kat Allah banyak-banyak 
Tapi strategi kena ada
Usaha pun kena ada..


Allah, bantulah kami
Hamdalah atas segalanya


(Post matang utk tahun baru. huhu..)


P/S : 4 days to go.. lepas ni nak kutip bnyk2 ilmu bukan medik di bumi sana. InsyaAllah.. Allah yusahhilna~~~


Wallahu a3lam

3 comments:



AmmarHamzah said...

muhasabah semula.

sof_16 said...

this one i agreed. matang =)

thnks nad,, i almost forget to be atypical person despite of typical one.

saling mengingatkan.

jom 'membesar dan berlari' bersama~ <3

nuraiman said...

salam nadh~ seronok nya baca post nadh ni...
lg2 dihari jadi kte...hihi
insyaAllah,yg terbaikk shbt!mencari ilmu krn Allah,juga berukhuwah krn Nya..^^