Are we a part of them?

Bismillah
Assalam 3laikum
Sallou 3la annabiy

"Dan ketika utusan Kami (para malaikat) dtg kpd Ibrahim dgn membawa khabar gembira, mrk mengatakan, "Sungguh, kami akan membinasakan penduduk kota (Sodom) ini krn penddknya sungguh org-org yg zalim. Ibrahim berkata, "Sesungguhnya di kota itu ada Lut." Mereka berkata, "Kami lbh mengetahui siapa yg ada di kota itu. Kami pasti akn menyelamatkan dia dan pengikutnya kecuali isterinya. Dia termasuk org-org yg tertinggal." 
Al-Ankabuut:31-32

Teringat ketika kami mentadabbur ayat ini ketika stranded di Cairo Airport atas sebab kebangkitan yg berlaku. Kami menisbahkan kerisauan Nabi Ibrahim terhadap Lut dgn Muslimin yg berada di Mesir pada waktu itu. Risaukan keselamatan mereka, risau dgn apa yg bakal terjadi dan apa nasib mereka selepas itu. Sewajarnya, seorg Muslim itu mesti mendalami jiwa Muslim-Muslim yg lain biarpun berlainan nama keluarga, bangsa, tapi kita tetap satu agama.
Tapi, sejarah yg baru tercatat dah buktikan yg mereka memperoleh kemenangan pertama; kroni jahiliyah turun takhta dan kemenangan juga bg mereka yg syahid. Biarpun masa depan mereka masih lagi tidak diketahui tapi mereka berjaya memperoleh apa yg mrk perjuangkan.

Counter strike sebenar sdg berlaku di dunia realiti. Bertempur biarlah di alam realiti bukanlah di alam maya

Itu mereka. Tapi kita?

Pada saat terjadinya rusuhan, mungkinkah kita hanya melafazkan kelegaan kerana di tempat kita tidak terjadi sedimikian?
Atau mungkin tidak mengambil tahu langsung tentang mereka?
Atau hanya sekadar meng'update' berita terkini kerana takut ketinggalan isu semasa?

Moga kita tidak tergolong dalam kategori di atas. 
Benarlah. Tidak sama mrk yg memperjuangkan Islam sebelum Islam bangkit dan slps Islam bangkit. Pastinya keutamaan di sisiNya terletak pada mrk yg perjuangkan Islam sebelum kebangkitan krn susah payah mrk memalingkn diri dr perkara jahiliyah yg disogok oleh org kafir, memekatkan diri dgn Islam, berjuang dgn harta, nyawa demi keredhaan Allah.
Tapi kemenangan itu bukanlah perkara yg paling utama. Perkara yg lebih besar ialah pengampunanNya dan syurgaNya. (Surah As-Saaf:10-13)
Barangkali, inilah motivasi terbaik kerana jika kemenangan shj yg diburu, mungkin boleh mengundang frust disbbkn perjuangan yg bertrusan tidak menampakkan hasil. Tapi jika redhaNya yg dicari, itulah yg akn berterusan walaupun kita mati sblm hasilnya kelihatan.

Selepas Tunisia, Mesir bangkit.. Kemudian Yaman, Jordan, Bahrain, Libya (walaupun ada antaranya yg hanya memulakan bibit-bibit). Dan pasti, ia tidak terhenti setakat ini dan pastinya akan radiate ke tempat lain. Mereka semakin sedar bhw ketidakadilan dan penindasan berlaku ketika berada di bawah pemimpin yg jahil Islamnya. Barangkali, inilah siri-siri ygmembawa kpd kebangkitan Islam. 

Adakah kita hanya berdiam diri dan menunggu sehingga semua negara Islam bangkit?
Mungkin tidak terlambat utk bersama-sama mrk. Tapi, dr segi masa, ianya sedikit terlambat.
(perkaitan dlm sejarah nabi - tentang perbezaan mrk yg masuk Islam sebelum hijrah dan selepas hijrah serta sebelum dan selepas Fathul Mekah)

Dan, mesti diingat, bukan hanya org Islam yg mengatur strategi utk menegakkan kalimah Allah, tapi mrk yg menentang juga mengatur strategi.

Persoalannya, apakah tindakan kita utk menjadi sebhgian drpd mereka yg sdg berjihad?
Islah nafsak, wad3u ghayrak
Ubahlah diri, dan serulah yg lain
Mari kita 'core'kan diri bersama!
Dan mari kita doakan mereka yg sdg berjihad
Smoga kita menjadi a part of them.

 "Jihad zaman dahulu ialah menentang kufur tapi jihad sekarang ialah bukan sahaja menentang kufur tapi menentang Islam yg kelabu asap"
 
Wallahu a3lam

4 comments:nuraiman imam supaat said...

Islah nafsak,wad3u ghayrak~

salam yg ukhti~ ^.^ yeah.ungkapan yg kita dgr,dari sisters,dari pmbacaan blog2 hebat.hehe.insyaAllah ^^ jom nadh!

abah said...

wow ... hebat

abah said...

kejayaan adalah milik Allah, namun kita dituntut berusaha bersungguh sungguh lalu bertawakkal kepada Nya. Itulah kejayaan kerana selagi kita masih bernyawa, cubaan, ujian, cabaran akan terus mendatang tidak kira samada masa islam menang atau tertindas samada kita sihat atau sakit samada kita susah atau senang. Kejayaan adalah bila kita bertemu dgn Nya dalam keredhaannya. Tapi Alangkah manisnya perasaan hamba yang kerdil jika apa yang kita usahakan berjaya .. itu juga adalah ujian yg perlu ditangani dengan sebaiknya. Kerana selepas sesuatu kejayaan masih ada misi yang perlu lakukan... semuga tetap diatas jalan keredhaan..

.n.a.k. said...

aiman : jom sama2 aiman! tym g ireland ari tu, ada akhawat tu ckp.. kalau kita jumpa Rasulullah, kita ada bnda nk ckp ngan Rasulullah ttg ap yg kita dh buat.. bestkan?! pastu, Rasulullah pon terus cakap ngan kita sbb kita ada modal nk ckp

abah : syukran, my dad
totally agreed with what u said..
Islam tak cukup dgn hny kita yg Islam, tapi yg kita nak, ialah sistem Islam ni tertegak di atas muka bumi..
semoga abah pon terus thabat...
pimpin tangan kitorg semua sama-sama ye..