Pantas!

Bismillah~

Sempena 2 sistem yg dah habis belajar iaitu Respiratory System (RS) dan Hematolymphatic System (HLS) + 1 lg yg tgh belajar, Cardiovascular system (CVS), saya ada entri khas utk mereka :P

Saya tersedar yg saya ni suka mengaplikasi lepas mengetahui sesuatu bila belajar sistem ni..
Cthnya,
::Time HLS 2 bulan lepas, saya insist nak cek darah kat Markaz Sihi lepas belajar ttg penyakit darah disbbkan lethargic esp dalam kelas.. Resultnya.. Alhamdulillah, NORMAL! 
::Bila dah belajar RS, saya sedar yg kena treat rhinitis saya yg menyebabkan tidur pun tak lena --> lethargic.. Lepas tu, mulalah ambil anti-histamine yg kurang sedative effect, Loratadine
::Bila dah belajar CVS, Dr cakap kena makan something yg ada Omega-3 spy HDL dalam badan kita bertambah and then reduce kita pnye LDL, pd hari yg sama sy terus beli.. 
(lepas tu, promote kat org lain promosi 2 botol Omega 3 dgn 11JD - harga asal 1 botol ialah 11JD)


Huhu..


Ko-en yg perasan dgn fi'il saya cakap,
"Nad selalu mcm ni kan.. Lepas belajar, terus nak beli, nk cek semua"


Nihayah pula bertambah ngeri
"Ngeri tgk awak punya laci penuh dgn ubat"



Tapi.. saya perasan satu perkara


Bila dinisbahkan dgn Dakwah dan Tarbiyah (DnT - matlamat utk Allah)..
Adakah kita akan melakukan perkara yg sama?
Bila kita dah dapat something, adakah kita terus buat? Tak dapat buat pun, kita try tak utk buat?

Dan utk menjadikan diri kita tertolak berbuat sesuatu
Kita perlukan kefahaman
Dalam kes di atas, saya mmg jenis org yg faham kepentingan kesihatan, macam mana nak buat, kesan-kesan. Jadi, segala apa yg ke arah sihat, saya akan cuba utk buat.
Tapi, bagaimana pula dgn DnT?
Kalau kita betul-betul faham ttg DnT, kita akan cuba ke arah itu juga
(Oh! Kagum dgn mereka yg berubah 180 degree. MasyaAllah)


Tapi, hidup tak selalunya indah, langit tak selalu cerah...

Memang akan ada obstaclenya..


Jajan bnyk dijual kat kedai, kawan-kawan suka masak makanan sedap+berlemak, selalu malas nak exercise, dan external+internal factors lain...


Sama jugak dgn DnT..


Karat jahiliyah masih ada, ujian hiburan, exam, study, rasa inferior, malas, down sbb bnyk sgt bnda tak buat, kawan yg tak supportive, menjaga diri tak menjadi fitnah utk DnT, kisah-kisah lama
Semua ni adlh cabaran utk mereka yg berada di atas jalan ini..


Ia mmg satu kepayahan...
Tapi kepayahan ini yg membentuk kekuatan
Kalau kita positive dgn ujian ni



Teringat kata-kata seorang kakak (dgn sedikit gubahan)..
"Kalau kita obses dgn sesuatu perkara, kita mmg akan buat sesuatu ke arah bnda tu, dan boleh jd kita tak memandang bnda lain dah"
(Betul x?)

Jadi paksikan apa yg kita buat kerana Allah
Ber'DnT' kerana Allah
Bukan kerana org lain, bukan ikut-ikutan, bukan nak glamour, tp utk UA, utk mardhatillah
Semoga istiqamah
Dan selamat bertaqwa
Kerana istiqamah itu natijah taqwa



setiap bait-bait yg kutulis
seperti menumbuk-numbuk diriku
mari bermujahadah!

KK,irbed,DQ,Jordan
with NIZS n NKRU

29:69
Wallahu a3lam
 

6 comments:



faiq zaini said...

it's sooo true..
kefahaman mencetuskan kesedaran.

tq.. :)

nuraiman imam supaat said...

salam ya ukhti (=

ok,org dimesir ni mcm buleh bayang kn je mcm mana nadh semngt promote mknn2 kesihatan tu...hehe....*ala-ala kat dorm dulu kot!*

dan insyaAllah akn terus semngt dlm mem'promosi'kan jalan agama Allah untuk mereka diluar sana juga,kan?
rindu pada nadh lah,bila ye dapat berjumpa...masyaAllah~
dan bercakap tentang Obses ni,teringt kata-kata sister ireland...Apakah obsesi kita?adakah pada Allah tu sendiri atau bnda lain...waduh waduh...itu tajam ye!huhu..terkena pd diri sendiri pulak dah~~~~

p/s:Doakn kami nak exam ye (; insyaAllah awl jun ni...hehe

.n.a.k. said...

Faiq,
betul. TAHU sepatutnya mencetuskan MAHU dan MAMPU

Aiman,
huk3.begitukah saya? x perasan pun..
tp mmg betulkan.. kalau kita obses dgn satu perkara kita pun nak org lain buat jgk kan...
moga obses kita kpd Allah.. sbb setiap ap yg kita nak buat ke arah Allah..
moga kuat Aiman! uhibbuki fillah :)

P/S: moga dipermudahkan exam nnti~ doakan kami jugak ye~~

c-lah said...

1st skali terpikir kat kepala bile bace post ni..

"syukur sgt2 ak x blaja sama tmpt ngan nad.."

hahahah..nk tau sbb pe.? sbb msti x tahan nk tadah telinge + tengok situasi nad yg tgh sibuk promote bnda pastu sibuk nk test kat diri sndiri..masyaAllah..keh3..btul ckp aiman ..kompem mcm kat dorm dulu..

satu nk tanya ..UA stand 4 wat?

and insyaAllah sme2 la obses ngan Allah...

.n.a.k. said...

sampai hati mu asilah.. huhuhu
btw, jg kesihatan tau
jaga 3 tarbiyah.. tarbiyah aqli, jasadi, ruhi
*credits to my sistah yg bgtau pasal 3 tarbiyah ni*

UA tu ialah ustaziatul alam..
dah dapat ke maratib amal?
yg bermula dgn individu muslim, pastu bytul muslim, next, next, next

adnin said...

dush dush dush
kena sebijik ats btg hidung
nad sayang~terima kasih atas perkongsian. Sungguh, unt berubah itu perlu mujahadah.
Banyak juga obstacles nyer. Disitu kita kena jaga HDA.
Agar teus kuat bermujahadah dan mengharungi obstacles

Bittaufiq unt papers yang berbaki
^..^