r.e.v.o.l.u.s.i

Bismillah~

Jalan Dakwah dan Tarbiyah mengajar kita utk bergerak ke arah kesempurnaan
Kesempurnaan dari segala aspek (dapat rasa kan?)
Kalau dulu... 
Kita dari golongan jahiliyah (tidak mengetahui) yg tak tahu Islam sebenar macam mana.. 
Yg tahu rukun iman, islam, material PQS, PSI dan Pend Islam je..
Sekarang...
Kte dah masuk dalam golongan ma'rifah (org yg mengetahui) apa Islam yg sbnrnya.. InsyaAllah
Dah faham matlamat hidup, kena buang jahiliyah, kewajipan sampaikan kat org lain, marhalah itu, peringkat ini, rukun itu..
Tapi...
Takkan selamanya dalam keadaan ma'rifah tanpa berinjak ke muharrikah (org yg bergerak utk Islam)?
Kena apply apa yg kita dapat dari jalan ni... 

Jahiliyah --> Ma'rifah --> Muharrikah
 
Ulang suara dgn lebih jelas:
Kalau dulu kita dari fasa jahiliyah ke fasa ma'rifah
Sekarang kita bergerak dari fasa ma'rifah ke fasa muharrikah tanpa meninggalkan sayonara jahiliyah dan menambahkan ma3rifah
 
Kalau dulu orang tanya,
"Apa turning point awak utk berada di jalan Dakwah dan Tarbiyah?"
Sekarang kita tanya diri kita,
"Macam mana aku nak menyumbang di jalan ini dan menjadi muharrikah bkn hny ma'rifah?"
 
 
 
Habis tu, nak buat macam mana?

Sebenarnya, kita perlukan revolusi!
Kita taknak jadi kepala-kepala hanya menyimpan bahan-bahan yg kita dapat
Atau kita taknak juga jadi tin-tin kosong yg berdegar-degar berkata itu dan ini tntg Islam tp tiada pengamalan
Dan kita juga tak mahu perjuangan Rasulullah terhenti di tgn kita


Apa stepnya?
Permulaan yg baik
Hammasah (semangat) yg tinggi
Permulaan yg baik
Dgn kata lain, NIAT. Buat betul-betul KERANA Allah, bukan BERSAMA Allah. (Rujuk 17:22, beza ma3a Allah dan lillah)
Lain tau!
Cthnya, kte ber'blog' sbb nak buat diari, tp tulislah jugak pasal Islam
Yg sepatutnya, objektif kita nak sampaikan Islam dgn berblog

Hammasah yg tinggi 
Hammasah atau semangat perlu tinggi dan dibekalkan dgn 3 titik kekuatan..


Ingat tak apa titik kekuatan umat Islam?

1) Iman - hubungan kita dgn Allah, melihat dr neraca Allah
2) Fizikal - planning yg sistematik utk menjd Muslim yg hebat, aktif
3) Ukhuwah - sayang menyayangi, menasihati, tak biarkan 'berjalan berseorangan'

Jom kuatkan diri krn dakwah ini nafasnya panjang! 

Kita ditakdirkan berada di atas jalan ini bukan utk disia-siakan
Tapi utk menjadi penyambung rantai perjuangan Rasulullah
Kita bukanlah kaki yg berjalan berseorangan
Tapi kita adalah kaki-kaki yg berlari ke arah satu tujuan
Semoga terus thabat~~


Allah lebih mengetahui
Menyahut cabaran ukhti A
Ta3rif/Takween/Tanfiz?
Himmah Aliyah itu penting!

IRBID
12.52 p.m
Sabtu

8 comments:



Anonymous said...

Cthnya, kte ber'blog' sbb nak buat diari, tp tulislah jugak pasal Islam
Yg sepatutnya, objektif kita nak sampaikan Islam dgn berblog

cube terangkan dengan lebih jelas part ini.

yang saya faham, adalah salah menulis blog sekadar diari dan sedikit2 tentang Islam?

.n.a.k. said...

Mrk yg meletakkan setiap perkara yg dilakukan mesti utk Islam akn meletakkan objektif kerana Islam..

Kalau dari segi blog dan sewaktu dgnnya,
Objektif/niat adlh perkara pertama
Gaya penyampaian adlh perkra kedua

Tak kesah mcm mana pun cara penyampaian, dalam bntuk diari ke, fakta ke, cerita ke semuanya kerana objektif utk sampaikn Islam bukan krn objektif skdr diari/isi masa lapang

Sbnrnya, ni kupasan ayat 17:22 tu..
(ttg LILLAH dan MA'ALLAH)
Bagaimana kita nak letakkan hanya kerana Allah dalam setiap perkara..
:)
Semoga kita semua thabat

Wallahu a3lam..
22:78

c-lah said...

just nice..jahiliyah, makrifah, mukarrikah...

t'igt tazkirah nad kat sep aritu..

Anonymous said...

oh, setuju.

sekarang saya ada masalah. saya menulis untuk diri sendiri. dan ya kadang-kadang tetap menulis untuk memperingati saya dan pembaca.

jadi, perlukah saya berhenti menulis?

munir said...

islah nafsak,wad'u ghairak.

.n.a.k. said...

clah, yep. mmg dakwah dan tarbiyah mengajar kita utk trus bergerak dr satu fasa ke fasa lain :)

anon, tak perlu berhenti menulis pun.. mulakan nafas baru.. jgn siakan bakat menulis yg anda ada utk smpikan Islam :)

mari aplikasi islah nafsak wad'u ghairak. insyaAllah

nuraiman said...

syukron ukhti!(;

abah said...

wow....
hebat....

namun begitu, apa yang pasti
dan semua orang tau... kalau nak dunia, adalah dengan ilmu.. begitu juga kalau nak akhirat dengan ilmu.
Kalau nak pilih antara dunia atau akhirat juga adalah dengan ilmu.
yang pastinya dgn akal dan fikiran yg ada pun walau tanpa ilmu hingga ke univ pun kita dah boleh timbangkan peratusan usaha kita untuk dunia dan akhirat.

Yang utamanya/targetnya adalah supaya kita semua dibangkitkan bersama golongan mana pada kehidupan akhirat nanti. hendaknya bersama golongan yg berseri muka. dan bukan golongan yang hitam legam, atau menyala-nyala dgn api.. dimana saat itu taulah kita ...atau tau lah seluruh dunia kedudukan kita.

bagaimana nak pastikan dapat bersama kumpulan yg berseri seri...
tu lah jalan dakwah... ilmu... tarbiah..
kenal diri, kenal allah
kenal dunia, kenal akhirat

semuga beroleh kejayaan dunia dan akhirat dan tergolong bersama orang yang diredhai NYA.