She is buzy...

Salam 3laikum...

Sallou 3la Nabiy...

Masuk tahun 2, perubatan..
Hidup jadi makin susah
Terutamanya kat Jordan
Bila dah masuk paper pertama utk first exam
Alamatnya.. sampai ke habis semester terus exam
Padahal jarak dr first exam hingga akhir exam ialah 2bulan lebih
Boleh kata tiap-tiap minggu exam

Kalau masa first year dulu
Takdelah tiap-tiap malam study
Tapi dah masuk second year..
Sape yg tak study tiap-tiap malam
Kne cari hari ganti utk malam tu

Walaupun hidup ni bukan hanya study
Kena juga bahagi masa utk bnda-bnda lain yg penting juga
Utk Allah, Al-Quran, DnT, family, kawan-kawan


Saya teringat yang saya pernah tny seorg senior waktu first year

Saya : Kak, mmg kne study tiap-tiap malam ke? 


Senior : Kalau nak berjaya, kenalah study tiap-tiap malam


Saya kepelikan waktu tu. Pelik dgn orang yg boleh study hari-hari. Sekarang, nah!! 24 jam pun rasa tak cukup 

25hbOktober 2010 : Exam Pharmacology...
Hari sblm tu mmg agak bertungkus lumus utk subjek yg bkn skdr kne faham tapi wajib hafal
Sampai telan Panadol sebiji sblm tidur, takut esok sakit kepala
Alhamdulillah, walaupun result mmg tak seberapa

26hb Oktober 2010 : Exam Genetics...
Soalan susah dari yg dijangka.. Ingtkan kne hanya sekadar hafaz, rupanya mcm Biochemistry juga.. Kne faham mechanism-mechanism
Apapun, Alhamdulillah result lebih baik dr Pharma...


Teringat perbualan antara A dan B


A : Saya takutlah kalau diri dah terbiasa dgn markah rendah ni.. sbb sy tak rasa nak menangis pun

B : Takde orang yg nak markah rendah. Kita mmg akan berusaha untuk exam yg akan datang. Tapi, relaks yg kita hadapi skrg ni bermaksud kita redha dgn apa yg Allah bagi. Kita dah usaha, inilah redha.. 


Saya pernah buat kesimpulan yg org Jepun ni mmg sgt bermotivasi tinggi. Dan hidup mereka bnyk bergantung pada motivasi yg mereka ada. Tapi, malangnya, apabila mereka down, motivasi itu dah hilang. Dan bila tiada tempat bergantung, akhirnya bunuh diri..


Tapi urusan orang mukmin memang ajaib!!
Ada Allah sbg motivasi... 
Biarpun gagal atau berjaya..
Dan tak dinafikan...
Redha itu lebih 'best' kalau sblm tu kita usaha dan tawakkal!!


P/S : Susah tol hidup bila didoktrinkan yg kne jugak cari usaha utk dptkan Dean's list kat JUST sdgkan Dean's list di sisi Allah tak nak cari... Na3udzubillah


Wallahua3lam..
Moga Allah kuatkan hati kita~~


Wassalam

6 comments:



nur said...

Dean's list kat JUST sdgkan Dean's list di sisi Allah tak nak cari..

suka ayat ni.mcm mana kte tak terfikir ayat tuh :)

Raihana Nazri said...

Suke Juga..

c-lah said...

insyaAllah..segalanya dipermudahkan..moga sama2 berjaya dan terus berusaha..

kakashi said...

Tak suke

Eheh, saje je menggatal kan. Suke la suke, lagi2 nama saya jadi tajuk post. hehehe

alief_kaizer said...

bitaufiq wa najjah =)

.n.a.k. said...

salam..tu
nur, jom sama2 kite cube utk jadi Allah's list.. tulun kite tau
wan ada cakap.. bile bljr ni bnyk dugaan sbb tu Allah letakkan ianya sbg fi sabilillah

rai, =)

silah, insyaAllah.. sama-sama yer!!

kakashi, oh.. hehe.. bru ingt nak tny nape tutup ****, tapi takpelah.. janji dpt tau yg bru =)

alief, bittaufeeq wan najah utk semua